Wat is een facet?
Een facet is een afgeschuinde kant aan de bovenkant van een tegel of steen. Dit wordt ook wel een velling of vellingskant genoemd. Bij de zoektocht naar de juiste sierbestratingsmaterialen is dit een veel voorkomende term. Wanneer kies je nou voor een tegel met of juist zonder een facet?
Waarvoor dient een facet
Een facet heeft meerdere functies. Zo is de kans op beschadiging of afgebrokkelde randen kleiner bij zwaardere belasting wanneer een steen of tegel een vellingskant heeft. Ook zorgt een facet ervoor dat bij eventuele verzakkingen door een instabiele ondergrond de hoogteverschillen minder goed zichtbaar zijn. De uitstraling van een terras wordt ook bepaald door een tegel met of tegel zonder facetrand. Bij een tegel met facetrand ligt de nadruk meer op de individuele tegel, bij een tegel zonder facet ligt de nadruk meer op het strakke volledige terras.
Waarom wel of niet kiezen voor een facet
Bij zware belasting zoals een oprit of parkeerterrein is het verstandig om voor een steen of tegel met facetrand te kiezen. Dit voorkomt eventuele beschadigde randen bij het wringen van de autobanden op de bestrating. Opritstenen zijn eigenlijk altijd voorzien van een facetrand. Bij een instabiele ondergrond waar veel verzakking voorkomt is een facet ook te adviseren. Door een vellingskant is het hoogteverschil namelijk minder goed zichtbaar.
Op een terras zonder verkeersbelasting is een facetrand dus niet nodig wanneer de ondergrond stabiel is. Ook oogt een terras veel strakker wanneer de tegel geen facetrand heeft! De meeste tegels hebben een kleine afstandshouder aan de zijkant van de tegel, waardoor er altijd een klein beetje ruimte tussen de tegels zit.
Verwerking tegels
In de verwerking van tegels met of zonder facet zit weinig verschil. Echter bij het invegen of voegen van de tegels na verwerking zit wel groot verschil. Tegels zonder vellingskant worden ingeveegd of afgevoegd tot aan het oppervlak van de tegel. Een tegel of steen met vellingskant wordt ingeveegd of afgevoegd tot aan de onderkant van de vellingskant.