Een facet is een afgeschuinde kant aan de bovenkant van een tegel of steen. Dit wordt ook wel een velling of vellingskant genoemd. Bij de zoektocht naar de juiste sierbestratingsmaterialen is dit een veel voorkomende term. Wanneer kies je nou voor een tegel met of juist zonder een facet?

Waarvoor dient een facet

Een facet heeft meerdere functies. Zo is de kans op beschadiging of afgebrokkelde randen kleiner bij zwaardere belasting wanneer een steen of tegel een vellingskant heeft. Ook zorgt een facet ervoor dat bij eventuele verzakkingen door een instabiele ondergrond de hoogteverschillen minder goed zichtbaar zijn. De uitstraling van een terras wordt ook bepaald door een tegel met of tegel zonder facetrand. Bij een tegel met facetrand ligt de nadruk meer op de individuele tegel, bij een tegel zonder facet ligt de nadruk meer op het strakke volledige terras.

Waarom wel of niet kiezen voor een facet

Bij zware belasting zoals een oprit of parkeerterrein is het verstandig om voor een steen of tegel met facetrand te kiezen. Dit voorkomt eventuele beschadigde randen bij het wringen van de autobanden op de bestrating. Opritstenen zijn eigenlijk altijd voorzien van een facetrand. Bij een instabiele ondergrond waar veel verzakking voorkomt is een facet ook te adviseren. Door een vellingskant is het hoogteverschil namelijk minder goed zichtbaar.

Op een terras zonder verkeersbelasting is een facetrand dus niet nodig wanneer de ondergrond stabiel is. Ook oogt een terras veel strakker wanneer de tegel geen facetrand heeft! De meeste tegels hebben een kleine afstandshouder aan de zijkant van de tegel, waardoor er altijd een klein beetje ruimte tussen de tegels zit.

Verwerking tegels

In de verwerking van tegels met of zonder facet zit weinig verschil. Echter bij het invegen of voegen van de tegels na verwerking zit wel groot verschil. Tegels zonder vellingskant worden ingeveegd of afgevoegd tot aan het oppervlak van de tegel. Een tegel of steen met vellingskant wordt ingeveegd of afgevoegd tot aan de onderkant van de vellingskant.

Trommelstenen zijn betonnen stenen met een ‘verouderde’ uitstraling. De stenen worden na productie in een soort molen getrommeld. Deze grote trommel ligt horizontaal met een lichte afloop. In het begin liggen de stenen boven in de trommel. Vervolgens gaat de trommel langzaam draaien en vallen de stenen over elkaar heen en botsen tegen elkaar aan. Hierdoor raken de stenen als het ware beschadigd en dit zorgt voor een verouderd uiterlijk als ze eenmaal uit de trommelmolen komen.

Wat zijn voordelen van Trommelstenen?

Trommelstenen passen prima in een tuin met een nostalgische sfeer. Door de verouderde uitstraling geven ze een landelijk effect. Door het trommelen hebben deze stenen vaak de uitstraling van gebakken stenen, maar met een zachter prijskaartje.

Wat is het verschil met gebakken stenen?

Gebakken stenen worden geproduceerd van klei. Trommelstenen zijn van beton. De eigenschappen van beton is dat deze niet kleurvast is. Beton verliest naar gelang de jaren zijn kleuren. Deze kleuren zullen lichter uit gaan slaan door de invloed van Uv-straling. Daarnaast trekken betonnen stenen vocht en vuil aan. Hierdoor kan kalkuitbloei ontstaan en trekt groene aanslag zich wat sneller in de stenen in tegenstelling tot gebakken klei.

Formaten Trommelstenen

Er zijn verscheidende afmetingen beschikbaar:

 • Trommel waalformaat
 • Trommel dikformaat
 • Trommel betonstraatsteen
 • Trommelsteen 21x14x7 cm
 • Trommelsteen 20x15x6 cm
 • Trommelsteen 20x30x5 cm

Toepassingen

De Trommelstenen zijn voor vele doeleinden geschikt. Doorgaans worden waal- en dikformaten gebruikt voor looppaden of randafwerking gecombineerd met terrastegels. De betonstraatstenen, 21x14x7 en 20x15x6 zijn zeer geschikt voor in een oprit. Dit komt door de dikte van deze stenen. Een dikte van minimaal 6cm volstaat om in een oprit te verwerken, mits deze niet zwaarder belast wordt dan een auto. De Trommelsteen 20x30x5cm leent zich voor een terras of onder een overkapping, maar ook wel in een looppad.

Trommelstenen kopen

Wij hebben een groot assortiment met Trommelstenen in vele kleuren en afmetingen. Vindt u niet de gewenste kleur, dan zijn Abbeystones ook een goed alternatief. Deze zijn vergelijkbaar met de Trommelstenen (Kijlstra), maar zijn van een andere producent (Excluton).

Op onze website verkopen wij vele soorten grind en split. Echter, horen wij vaak de vraag; “Is dit niet hetzelfde?” Het antwoord is hierop; “Nee.” Maar wat is dan het verschil tussen beide?

Grind

Grind kenmerkt zich door zijn afgeronde vormen. Dit komt doordat het (sier-)grind wordt gewonnen in rivieren. Het water neemt het grind mee en door het rollen over de bodem krijgt het grind deze mooie ronde vormen. Het wordt dan ook wel ‘gerold grind’ genoemd.

Split

Spilt wordt gewonnen in groeves. Hier wordt het split uitgehakt en krijgt het ook wel de naam: breuksteen. Split is dan ook gespleten breuksteen. Door het uithakken kenmerkt split zich als hoekig en scherper materiaal.

Welk soort moet ik kiezen?

Nu u de verschillende kenmerken weet, is het natuurlijk ook goed om te weten voor welke toepassing u het beste kunt kiezen tussen beide soorten. Grind kan het beste toegepast worden als sierfunctie of tegen spatwater. Wilt u een looppad creëren of een oprit, dan leent zich hier split het beste voor. Door de hoekige afwerking verdicht het beter. Het grind ‘zet’ zich als het ware. Hierdoor kan er vriendelijker over gelopen of gereden worden.

Tip! Wanneer het split met verkeer wordt belast adviseren wij om hier grindmatten onder te leggen. Hierdoor blijft het split beter liggen en krijgt u geen ‘sporen’ in de oprit.

Naast het soort grind of split voor een bepaald doel, is ook de maatvoering van het grind of split essentieel. Hoe kleiner, hoe meer het verdicht. Hoe groter, des te beter het bijvoorbeeld werkt tegen spatwater.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Brokken

Naast het fijne grind en split zijn er ook brokken verkrijgbaar. Brokken hebben een grotere afmeting en worden gebruikt als siersteen. Veelal in borders en rondom vijvers. Brokken zijn een grotere soort breuksteen en kenmerken zich door de scherpe en hoekige vormen.

Verwerken grind of split in de voortuin

De voortuin betreft vaak een lage belasting, dus hoeft er hiervoor niet een verharde laag aangebracht worden onder het grind of split. Zorg dat het zandbed vlak is en wellicht iets afloopt naar de weg toe. Hierdoor loopt het overtollige hemelwater vlot weg. Leg vervolgens gronddoek (Anti-worteldoek) neer en plaats daar bovenop het grind of split.

Tip! Wij adviseren een laagdikte van 5cm voor grind of split. Bij deze laagdikte kunt u een gewicht van 75kg per m2 aanhouden wanneer u gaat bestellen.

Grind of split voor blote voeten

Ronde vormen doen zachter aan, maar verdichten niet heel erg mooi. U kunt kiezen voor een zeer fijn grind, bijvoorbeeld Castle grind. Door zijn kleine maatvoering wordt een redelijk vlak looppad gecreëerd en door zijn ronde vormen geeft dit een zacht gevoel aan de blote voeten.

Assortiment Grind en Split

Het einde van het jaar is in zicht, de temperatuur daalt en de bladeren vallen van de boom. Kortom, de winter komt er aan. Om uw bestrating winterklaar te maken geven we hierbij een aantal handige en waardevolle tips.

Winterklaar Tip 1; Verwijder bladeren

In de herfst vallen vele bladeren van de bomen op uw oprit, looppad of terras. Dit lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar er zit een klein addertje onder het gras. Afgevallen blad bevat looizuur. Dit zuur komt vrij wanneer het blad aan het afsterven is. Looizuur geeft een soort bruine / roestige vlek af op de bestrating. Deze vlekken trekken vervolgens diep de bestrating in welke lastig tot niet meer te verwijderen zijn. Dus, laat blad niet te lang liggen en veeg dit regelmatig in deze tijd bij elkaar.

Tip 2; Groene aanslag

Het aantal zonuren is flink aan het dalen en het vochtgehalte in de lucht neemt toe. Dit geeft algen en mos de kans om zich steeds sneller te ontwikkelen. Vaak wordt er pas in het voorjaar hard geboend om deze groene aanslag te verwijderen, maar u kunt nu ook al actie ondernemen. Verwijder de eerste algen en mos nu al van uw bestrating en behandel de plekken met groene aanslag verwijderaar. Hierdoor heeft groene aanslag niet de kans om diep in de bestrating te trekken. En.. u hoeft in het voorjaar niet hard meer te boenen. Wel zo fijn.

Tip 3; Gebruik geen zure middelen

Vaak worden er om bestrating te behandelen zure middelen gebruikt zoals schoonmaakmiddel of natuurazijn. Het kan effectief werken om aanslag te verwijderen, maar daarnaast doodt het alle organismen onder de bestrating en reageert kalk hier op. In de betonnen bestrating zit cement welke kalk bevat. Dit kalk wordt dan afgebroken, waardoor de kwaliteit van de bestrating hard achteruit gaat. Gebruik voor aanslag of het schoonmaken van de bestrating deze reinigingsmiddelen of heet water (algen sterven bij een temperatuur boven de 65 graden).

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Tip 4; Laat de hogedrukspuit staan

Ga nooit met een hogedrukspuit uw bestrating schoonspuiten. Deze krachtige straal brengt veel schade toe aan de toplaag van tegels en klinkers. Hierdoor spuit u als ware de beschermende laag ervan af. Dit maakt de bestrating vatbaarder voor aanslag en vuil. Ook trekt vocht makkelijker in de bestrating welke kalkuitbloei kan veroorzaken. Voor keramische tegels adviseren wij ook niet om de hogedrukspuit te gebruiken, want u kunt eenvoudig uw voeg hiermee kapot spuiten.

Tip 5; Beperk strooizout

Mocht het flink gaan vriezen en sneeuwen, dan stijgt de handel in strooizout exponentieel. Wij begrijpen goed dat u natuurlijk niet wilt uitglijden, maar strooizout is agressief en tast de toplaag van uw bestrating aan. Een handig alternatief is dat u een dun laagje zand over de gladde bestrating strooit. Dit geeft grip en behoudt u tevens de kwaliteit van uw bestrating.

Tip 6; Twijfel en stel uw vraag

Heeft u naar aanleiding van dit artikel alsnog vragen met betrekking tot het winterklaar maken uw bestrating. Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.

Triagres | Keramische terrastegel

De serie Triagres zijn 3cm volledig keramische terrastegels van producent MBI. Deze kwalitatieve tegels hebben een prachtig Italiaans design met de uitstraling van natuursteen of moderne betonlook.

Waarom keramiek

Keramiek is een zeer gebruiksvriendelijk materiaal. De vraag is de afgelopen jaren dan ook enorm gestegen. Dat is onder meer te verklaren door de kwaliteiten van het materiaal, maar ook de levensduur en onderhoudsvriendelijkheid. Met Triagres komen al deze aspecten samen in 1 serie, welke ook nog eens financieel aantrekkelijk is.

Kleurvast en krasbestendig
Duurzaam! Gaat een leven lang mee in goede kwaliteit
Zeer onderhoudsvriendelijk

Verwerking

De Triagres tegels zijn niet voorzien van een betonnen onderlaag. Hierdoor zijn deze tegels niet te verwerken in een standaard zandbed, maar in een stabiliseert zandbed. Dit houdt in dat de toplaag (10cm) van het zandbed versterkt dient te worden met een metselmortel. Dit is geen ‘dure’ klus, maar kost vooral wat extra werk. Tevens is dit geen cementdekvloer, maar hard enkel het cement in het zand wat uit. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Tip! Is de ondergrond niet draagkrachtig genoeg? Dan kunt u deze verstevigen met een menggranulaat (gebroken puin) om een goede basis te creëren.

Voegen van Triagres terrastegels

Een gestabiliseerd zandbed is een waterdoorvoerende ondergrond. Het water kan hier makkelijk in wegvloeien. U kunt dus ook voor een waterdoorlatende voeg kiezen, bijvoorbeeld AquaColor Ceramic Joints.

‍Een waterafsluitend voegmiddel kan altijd gebruikt worden in combinatie met keramiek (bijvoorbeeld cementgebonden). Maar dat is in de meeste gevallen is dit duurder en/of lastiger om te verwerken. Een waterafsluitende voeg kiest u wél als de ondergrond niet waterdoorvoerend is. Bijvoorbeeld als u de keramische tegels op het beton plakt. Wij adviseren u in dit geval wel altijd advies in te winnen over de juiste verwerking. Als er water onder de tegels komt kan dit ervoor zorgen dat de tegels loskomen.

Wij raden af om standaard voegzand te gebruiken. Gebruik altijd een voegtype dat in ieder geval semi-hard wordt en zich aan de tegel kan hechten. Dit zijn zogenaamde voegmiddelen op basis van epoxy hars of polymeer. Dit geeft extra stabiliteit aan het oppervlak.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Zagen van keramiek

Keramiek heeft als materiaal de eigenschap dat het keihard is. Dit is prettig in gebruik maar een nadeel als u een aantal tegels moet zagen. Hieronder een aantal tips:

 1. Gebruik een scherp (nieuw) zaagblad.
 2. Altijd watergekoeld zagen.
 3. Gebruik een dun blad met een doorgetrokken rand.
 4. Zaag altijd op een waterpas gestelde zaagtafel.
 5. Stel het zaagblad niet te diep af.
 6. Zaag een dikke tegel in twee zaagsnede door.

Triagres | Betaalbare keramische terrastegel

Naast alle kwaliteiten is ook de prijs van de Triagres keramische terrastegels erg goed. Het betekent niet dat een hogere prijs van keramisch, ook beter is. Het is allemaal geweldig materiaal, maar het is maar net waar de grondstof voor het keramiek gewonnen wordt. Daarnaast is . U geniet met Triagres van de kwaliteit van keramiek, maar

Het verwerken van bestrating of uw terras is een nauwkeurige klus. Hiervoor geven we groot aantal tips en adviezen.

Bestelling en levering sierbestrating

Bereken goed wat er geleverd moet worden en houd hierbij rekening met eventueel zaag-en snijverlies.

Maak goede afspraken met uw hovenier/stratenmaker over het tijdstip en de plaats van levering. Zorg dat er voldoende ruimte is op de afleverplek voor zowel de vrachtwagen als de producten. Laat de pakketten op een harde, vlakke ondergrond plaatsen en stapel de pakketten niet op elkaar.

Wanneer u een nabestelling doet, bestaat de kans dat er uit een andere productie geleverd wordt. Het produceren van stenen is een ambachtelijk proces waarbij natuurlijke materialen een rol spelen. Daarom bestaat de kans dat er kleur- of structuurverschillen ontstaan tussen de verschillende leveringen. Hierop zijn geen reclamaties mogelijk. Bewaar daarom altijd de productsticker van één van de pakketten. Dan kan er gekeken worden naar de best passende productiedatum. Tevens dient u er rekening mee te houden dat er extra transportkosten in rekening gebracht kunnen worden.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Afbeeldingen website

Afbeeldingen die op de website of in brochures worden vertoond zijn vaak afwijkend van de werkelijkheid. Dit heeft te maken met fototechniek, druktechniek, lichtinval en beeldscherm instellingen. Het advies is dan ook om te allen tijde de tegel in het echt te bekijken.

Controleer de producten bij aankomst op productiedatum(deze moeten overeenkomen bij de verschillende pakketten) en eventuele onvolkomenheden zoals transportschade.

Laat de verpakking, tot aan de verwerking, zoveel mogelijk intact. Vroegtijdig verwijderen van de verpakking kan leiden tot het ontstaan van kalkuitbloei.

Controleer uw bestelling

Controleer de producten voor verwerking op eventuele onvolkomenheden in o.a. kleur en structuur( in de regen is dit moeilijk te zien, maar het blijft de verantwoording van de verwerker om dit te constateren). Neem bij twijfel direct contact met ons op. Wanneer u schade of breuk constateert bij het product in verpakking dan verzoeken we u om foto’s te maken van het product in verpakking en het product niet te verwerken Let er ook op dat de kleurnummers overeenkomen bij keramische tegels. Dit staat aangegeven op de productsticker. De producten worden zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen, om die reden kunnen kleine kleurverschillen altijd voorkomen, ook bij producten met dezelfde productiedatum. Dit is inherent aan het productieproces en het gebruik van natuurlijke materialen.

Monsterstenen en foto’s zijn altijd indicatief.
Let op: Het verwerken betekent tevens acceptatie van de materialen.

Verwerkingsadvies en onderhoudstips | verwerken bestrating en terras | Timmerman Sierbestrating

Voorbereiding

Prepareer de ondergrond

De bovenste laag dient uit zo’n 3 tot 5cm fijn split- of metselzand te bestaan voor een goede waterdoorlatendheid. Hierdoor vermindert u de kans op kalkuitbloei. Het zandbed hieronder moet minimaal 20cm dik zijn. Hoewel zand er op het eerste oog allemaal hetzelfde uitziet, zijn er toch verschillen, Het is altijd belangrijk zand te kiezen wat schoon en zuiver is. Op plaatsen die zwaar belast worden, zoals een inrit, kunt u het beste 30cm uitgraven. Voor een extra stevige fundering kunt u onder deze zandlaag nog een pakket van 10cm grof split of gebroken puin aanbrengen.

Aftrillen

Tril het zandpakket in afzonderlijke lagen in en niet het hele pakket in 1 keer. Tril het zand aan met een trilplaat. Houd rekening met de dikte van de sierbestrating bij het bepalen van de uit te graven diepte. Hierbij is het belangrijk te bedenken dat de bestrating +/- 1cm hoger komt te liggen dan de kantopsluiting. Laat de bestrating minstens 1cm per meter aflopen en laat (waar mogelijk) het afschot van de woning aflopen. Dit voorkomt eventuele wateroverlast. Als u keramische tegels met een dikte van 2cm wilt verwerken, gebruik hiervoor altijd speciale trascement.

Opsluiten van het zandbed

Nadat u het zandbed heeft aangebracht gaat u de kantopsluiting aanbrengen. Houd hierbij rekening met het afschot van 1cm per strekkende meter. Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, dient u langs de buitenkant van de tegels een band aan te brengen. Gebruik een opsluitband met de minimale afmeting van 5x15x100cm voor terras en tuinpad. Voor een oprit dient de kantopsluiting minimaal de afmetingen 8x20x100cm te hebben. Zorg ervoor dat u de kantopsluiting 1 à 2 cm lager plaatst dan de bovenkant van de bestrating. Dit zorgt voor een mooiere afwerking en een betere afwatering. Kantopsluitingen dienen op de aangeleverde betontegelmaat, inclusief voeg, te worden gesteld.

Houd tijdens het straatwerk het zandbed glad door middel van eerdergenoemde waterpas of plaatmateriaal, dit vergemakkelijk het vlak leggen van de bestrating.

Voorkom wateroverlast en kies voor de juiste afwateringsproducten. de trend van grotere tegels en minder voegen maakt een goed doordachte waterhuishouding noodzakelijk. Hiervoor hebben wij een groot afwateringsassortiment.

Verwerkingsadvies en onderhoudstips | verwerken bestrating en terras | Timmerman Sierbestrating

Verwerken van bestrating

Mix de stenen

Mix stenen en tegels voor het bestraten uit verschillende pakketten en lagen. Ook keramische en siertegels zijn uniek in hun structuur en kleur nuancering. U dient daarom ook de stenen en tegels uit verschillende verpakkingen te mengen. Aders, natuurlijke structuren en kleurafwijkingen kunnen voorkomen en zijn geen gebreken. Wanneer u geprofileerde stenen gaat verwerken, dient u rekening te houden met het profiel en hoe deze het mooist tot zijn recht komt.

Voorkom krassen

Schuif de tegels nooit over elkaar en houd de stenen vrij van zand en ander scherp materiaal om krassen te voorkomen. Lift de stenen in één keer van het pakket. Houd er ook rekening mee dat gecoate producten krasgevoeliger zijn dan ongecoate producten.

Zuignap

Gebruik bij plaatsing van grotere tegels een vacuümlifter. Voor tegels met een extra verdichte oppervlakte is een accupomp het meest geschikt. Voor tegels met een open structuur is een zuignap  op stroom beter geschikt.

Zagen

Op plaatsen waar u niet exact uitkomt, kunt u de tegels op maat zagen. Zaag altijd nat en spoel de tegels meteen na. Zaag niet op de reeds gelegde bestrating. Na het zagen alles direct goed naspoelen met schoon water om eventuele vlekvorming te voorkomen. Voorkom ook het druppen van zaagwater op het te verwerken product. Kleine elementen kunnen eventueel ook geknipt worden met een steenknipper.

Naspoelen

Spoel na de werkzaamheden het terras goed schoon met water. Gebruik hierbij eventueel een (natuurlijk) schoonmaakmiddel. Gebruik altijd een normale tuinslang en geen hogedrukreiniger.

Voegen

De voegen veegt u met een zachte bezem in. Hiervoor gebruikt u speciaal voegzand(zilverzand), zodat de stenen goed vast komen te liggen en er geen kieren ontstaan. Verwerk het voegzand als het droog is, laat het overgebleven voegzand niet op hoopjes liggen en verwijder restanten. Laat niks op uw tegels liggen en zorg ervoor dat de bestrating schoon is voordat u gaat aftrillen.

Er zijn ook technisch hoogwaardige producten voorhanden die nog beter aansluiten op de huidige behoefte aan onkruidvrij onderhoud. Voor voegen breder dan 3mm en dieper dan 30mm kunt u Aqua Color Joints, Gatorsand of King Assistant Plus voegmortel gebruiken. Deze voegen zijn keihard, spoelen niet uit en zijn bijzonder onkruidarm. Informeer voor geschiktheid altijd bij een van onze adviseurs.

Aftrillen

Bestrating is gevoelig voor beschadigingen. Het is daarom raadzaam om uw tegels zorgvuldig te behandelen, zodat krassen en beschadigingen worden voorkomen. Gebruik hiervoor het juiste gereedschap.
Er zijn producten die niet afgetrild mogen worden: Alle tegels met deklagen, geprofileerde tegels, dunne tegels(dunner dan 6cm), stenen met strakke randen, tegels kleiner dan 30x40cm, stroken tegels.

Gebruik een goedgekeurde, rubberen hamer om de tegels voorzichtig aan te kloppen.

Onderhoud terrastegels of sierbestrating

Iedereen houdt van een mooi en schoon terras. Helaas gaat dit niet vanzelf, want weersinvloeden zorgen ervoor dat uw bestrating kan gaan verkleuren, dat er groene aanslag op treed of dat er kalkuitbloei in de tegels kunnen ontstaan. Onderhoud aan terrastegels en bestrating is dan ook essentieel. Echter, hoeft het helemaal geen tijdrovende klus te zijn.

Tips en adviezen

In dit artikel leest u alles over het onderhoud van uw terras en bestrating. Maar ook andere elementen als ramen, stapelblokken, bielsen en tuinmeubelen passeren de revue. We geven u handige tips en adviezen, zodat u ieder jaar weer kunt genieten van een prachtige bestrating rondom uw huis.

Schoonmaken van het terras

Wilt u uw terras gewoon een goede schrobbeurt geven, dan kan dit gerust alleen met schoon water en een zachte zeep. Na het schrobben kunt u uw terras naspoelen zodat alle viezigheid in de waterafvoerput verdwijnt.

Gebruik in geen enkel geval synthetische reinigingsmiddelen. Deze kunnen schade toebrengen aan uw terras.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Groene aanslag verwijderen

Om groene aanslag effectief te verwijderen is als eerste van belang om uw terrastegels of bestrating nooit te te lijf te gaan met een hoge drukspuit. Hierdoor beschadigd u de toplaag van de sierbestrating en zal dit ten koste gaan van de kwaliteit van de tegel of klinker. Daarnaast zal de groene aanslag vervolgens weer sneller terugkeren omdat de bescherming van deze toplaag weg is.

Wat is groene aanslag

Groene aanslag is een natuurlijk verschijnsel welke ontstaan uit een combinatie van weinig zonlicht en vochtige omstandigheden. Dit heeft nooit te maken met de kwaliteit van de tegel of bestrating welke u aangekocht heeft. Want groene aanslag ontwikkelt zich gewoon altijd in deze omstandigheden.

Onderhoud terrastegels

Regelmatig en tijdig behandeling tegen groene aanslag zorgt ervoor dat het klusje snel en daardoor prettig verloopt. Hoe langer u wacht, des te hardnekkiger de aanslag wordt. Wees er dus tijdig bij.

Aanpak groene aanslag

Om dit klusje eenvoudig te voldoen past u een groene aanslag verwijderaar toe op uw terras of bestrating, even laten inwerken en vervolgens schrobt u de groene aanslag ervan af. Dit klinkt heel eenvoudig en is heel eenvoudig. WS Green Clean is hiervoor speciaal ontwikkelt welke dus kan zorgen dat het klusje prettig verloopt.

Voeg WS Green Clean toe aan water in een lage drukspuit en breng dit vervolgens toe op de groene aanslag plekken. Doe dit bij voorkeur op droge dagen. Vervolgens na enkele dagen kunt u met een harde waterstraal van de tuinslang en een schrobber de groene aanslag verwijderen.

Tuintegel met kalkuitbloei | Onderhoud terrastegels | Timmerman Sierbestrating

Kalkuitbloei op terrastegels.

Kalkuitbloei is een ander fenomeen dat voorkomt op cementgebonden materialen. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft overigens zeker geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontroles kan dit verschijnsel niet voorkomen worden. Kalkuitbloei kan verwijderd worden met kalkuitbloei verwijderaar.

Korstmossen op uw terras?

Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen in verschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Gebruik geen hogedrukspuit bij onderhoud terrastegels

Timmerman Sierbestrating BV raadt het gebruik van standaard hoge drukreinigers op al haar producten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korrels losraken.

 • Gelegde sierbestrating NOOIT inwassen met straatzand. Na het leggen zand of grond op de siertegels direct verwijderen. Gebruik speciaal inveegzand dat ervoor bedoeld is;
 • Zwarte grond direct van uw terras verwijderen, deze vuile grond kan namelijk in uw tegels trekken. Spoel de tegels daarom direct na het leggen af met de tuinslang;
 • Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de siertegels trekken, door regelmatig onderhoud en regen zullen deze vlekken geleidelijk weer verdwijnen;
 • Pas op met strooizout, het kan onze materialen aantasten, het is behoorlijk agressief;
 • Vetvlekken, olievlekken en andere vlekken altijd direct afpoetsen;
 • Wanneer er met hardere materialen over gecoate tegels geschuurd wordt (bijvoorbeeld steentjes onder schoenen, poten van terrasstoelen) kunnen er krassen op uw tegels ontstaan. Door het belopen zullen deze krassen na verloop van tijd minder zichtbaar worden. Om krassen op gecoate tegels te voorkomen adviseren wij om uw terrasmeubelen te voorzien van speciale zachte dopjes.

Terrastegels voegen is een nauwkeurige werkzaamheid. Het maakt uw terras of bestrating af qua uitstraling, maar ook in afwerking. Het brengt de laatste stevigheid aan het geheel.

Inveegzand

Heeft u betonnen klinkers of tegels geplaatst, dan adviseren wij om deze in te voegen met een inveegzand.

Voegzand (zilverzand of black sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem. Het zilverzand en black sparkle is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Het voegzand is zo fijn dat het zelfs in de smalste voegen valt. U zult merken dat het lastig is om direct de hele voeg te kunnen vullen. Herhaal meerdere malen het invegen van de voegen, zodat deze goed gevuld zijn.

Bestaande voegen vervangen

Zorg ervoor dat u in voorjaar de bovenste laag van uw voegen(+/- 5mm) schoon veegt of uitspoelt. Dit kan met behulp van een bezem of tuinslang. Na het verwijderen van de bovenste laag voeg, kunt u beginnen met het opnieuw instrooien van de voeg. U strooit een ruime hoeveelheid voegzand over de naden en veegt dit met een zachte bezem in de voegen. Het overtollige voegzand verwijderd u van de bestrating. Op deze wijze behoudt u een mooi en langdurig onkruidvrij terras of oprit.

Heeft u voegzand over van u eerste bestelling? Zorg ervoor dat u het zand na de verwerking op een vochtvrije plek opslaat.

Voegmiddel

Kies in plaats van zilverzand voor een harde waterdoorlatende voeg. Deze voegmortel is speciaal ontwikkeld voor het voegen van keramische tegels, maar is ook uitermate geschikt voor het voegen van alle andere typen bestrating. De voegen spoelen niet uit en zijn sterk onkruidwerend. De harde voeg is een kunsthars gebonden voegmortel en is in meerdere kleuren te verkrijgen. Deze waterdoorlatende voeg is toepasbaar bij een ondergrond die goed drainerend is, zodat het water niet in de voegen blijft staan. Deze een component, Aqua Color Joints of Gatorsand, voeg is eenvoudig in verwerking.

U maakt de tegels goed nat en strooit de benodigde hoeveelheid voegmortel op de bestrating. Deze mortel veegt u in met een rubberen vloertrekker en zorgt ervoor dat dat de naden goed gevuld zijn. Een handig hulpmiddel hierbij is de voegentrekker. Deze voegentrekker, zorgt ervoor dat de voegen goed worden aangedrukt. Veeg overtollig mortel weg (dit wordt hard als u het op de tegels laat zitten) en spuit uw terras voorzichtig schoon.

 • Deze voegmortel is geschikt voor voegbreedtes van 5mm.
 • Ideaal voor keramische tegels
 • Geschikt voor terras (licht gebruik)

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

 

Door bloembakken te maken van stapelblokken brengt u hoogteverschil en sfeer aan in uw tuin. Zorg er voor dat er een juiste verhouding ontstaat van diepte en hoogte. Het verwerken van de stapelblokken is vrij eenvoudig en makkelijk zelf te doen.

Bepaal waar u de verhoogde border / plantenbak wilt maken en zet dit eerst uit met behulp van houten paaltjes. Graaf daarna de grond af tot circa 10 centimeter onder het maaiveld. Als fundering gebruik u opsluitbanden van 5x15x100cm. Deze legt u plat op de grond, zorg ervoor dat deze waterpas komen te liggen, zodat u de blokken er later makkelijk op kunt lijmen.

Leg eerst de stapelblokken uit over de opsluitbanden, zodat u zeker weet dat goed uit komt. Gebruik polymeer kit of spuitlijm voor de hechting van de stapelblokken. Breng de eerste laag stapelblokken aan op de fundering en zorg er voor dat ze goed vast zitten. Om een stevig geheel te krijgen, dient de tweede laag “halfsteens” op de onderste laag verwerkt te worden. Wilt u vervolgens nog een laag toepassen dan dient u deze ook weer “halfsteen” te verwerken. De blokken zijn op maat te zagen met een haakse slijper voorzien van diamant schijf. Spoel de stapelblokken na het slijpen goed af met schoon water. Als laatste kunt u een afdekplaat toepassen.

Polymeerkit

Deze multifunctionele montagelijm is handig te verwerken. De koker kit past namelijk in vrijwel alle kitspuiten. De polymeerkit kan worden toegepast op  alle ondergronden en kan gebruikt worden voor het verlijmen van stapelblokken en het afdichten van alle soorten voegen. De polymeerkit is blijvend elastisch en bestand tegen grote mechanische krachten. Deze kit geeft zonder problemen een goede hechting op vochtige ondergronden. Een paar dotjes kit per blok is voldoende voor de juiste uitharding.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?