Wat is het verschil tussen grind en split?

Wat is het verschil tussen grind en split? | Tips van Timmerman Sierbestrating

Op onze website verkopen wij vele soorten grind en split. Echter, horen wij vaak de vraag; “Is dit niet hetzelfde?” Het antwoord is hierop; “Nee.” Maar wat is dan het verschil tussen beide?

Grind

Grind kenmerkt zich door zijn afgeronde vormen. Dit komt doordat het (sier-)grind wordt gewonnen in rivieren. Het water neemt het grind mee en door het rollen over de bodem krijgt het grind deze mooie ronde vormen. Het wordt dan ook wel ‘gerold grind’ genoemd.

Split

Spilt wordt gewonnen in groeves. Hier wordt het split uitgehakt en krijgt het ook wel de naam: breuksteen. Split is dan ook gespleten breuksteen. Door het uithakken kenmerkt split zich als hoekig en scherper materiaal.

Welk soort moet ik kiezen?

Nu u de verschillende kenmerken weet, is het natuurlijk ook goed om te weten voor welke toepassing u het beste kunt kiezen tussen beide soorten. Grind kan het beste toegepast worden als sierfunctie of tegen spatwater. Wilt u een looppad creëren of een oprit, dan leent zich hier split het beste voor. Door de hoekige afwerking verdicht het beter. Het grind ‘zet’ zich als het ware. Hierdoor kan er vriendelijker over gelopen of gereden worden.

Tip! Wanneer het split met verkeer wordt belast adviseren wij om hier grindmatten onder te leggen. Hierdoor blijft het split beter liggen en krijgt u geen ‘sporen’ in de oprit.

Naast het soort grind of split voor een bepaald doel, is ook de maatvoering van het grind of split essentieel. Hoe kleiner, hoe meer het verdicht. Hoe groter, des te beter het bijvoorbeeld werkt tegen spatwater.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Brokken

Naast het fijne grind en split zijn er ook brokken verkrijgbaar. Brokken hebben een grotere afmeting en worden gebruikt als siersteen. Veelal in borders en rondom vijvers. Brokken zijn een grotere soort breuksteen en kenmerken zich door de scherpe en hoekige vormen.

Verwerken grind of split in de voortuin

De voortuin betreft vaak een lage belasting, dus hoeft er hiervoor niet een verharde laag aangebracht worden onder het grind of split. Zorg dat het zandbed vlak is en wellicht iets afloopt naar de weg toe. Hierdoor loopt het overtollige hemelwater vlot weg. Leg vervolgens gronddoek (Anti-worteldoek) neer en plaats daar bovenop het grind of split.

Tip! Wij adviseren een laagdikte van 5cm voor grind of split. Bij deze laagdikte kunt u een gewicht van 75kg per m2 aanhouden wanneer u gaat bestellen.

Grind of split voor blote voeten

Ronde vormen doen zachter aan, maar verdichten niet heel erg mooi. U kunt kiezen voor een zeer fijn grind, bijvoorbeeld Castle grind. Door zijn kleine maatvoering wordt een redelijk vlak looppad gecreëerd en door zijn ronde vormen geeft dit een zacht gevoel aan de blote voeten.

Assortiment Grind en Split