Uw bestrating winterklaar

Uw bestrating winterklaar | Tips van Timmerman Sierbestrating

Het einde van het jaar is in zicht, de temperatuur daalt en de bladeren vallen van de boom. Kortom, de winter komt er aan. Om uw bestrating winterklaar te maken geven we hierbij een aantal handige en waardevolle tips.

Winterklaar Tip 1; Verwijder bladeren

In de herfst vallen vele bladeren van de bomen op uw oprit, looppad of terras. Dit lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar er zit een klein addertje onder het gras. Afgevallen blad bevat looizuur. Dit zuur komt vrij wanneer het blad aan het afsterven is. Looizuur geeft een soort bruine / roestige vlek af op de bestrating. Deze vlekken trekken vervolgens diep de bestrating in welke lastig tot niet meer te verwijderen zijn. Dus, laat blad niet te lang liggen en veeg dit regelmatig in deze tijd bij elkaar.

Tip 2; Groene aanslag

Het aantal zonuren is flink aan het dalen en het vochtgehalte in de lucht neemt toe. Dit geeft algen en mos de kans om zich steeds sneller te ontwikkelen. Vaak wordt er pas in het voorjaar hard geboend om deze groene aanslag te verwijderen, maar u kunt nu ook al actie ondernemen. Verwijder de eerste algen en mos nu al van uw bestrating en behandel de plekken met groene aanslag verwijderaar. Hierdoor heeft groene aanslag niet de kans om diep in de bestrating te trekken. En.. u hoeft in het voorjaar niet hard meer te boenen. Wel zo fijn.

Tip 3; Gebruik geen zure middelen

Vaak worden er om bestrating te behandelen zure middelen gebruikt zoals schoonmaakmiddel of natuurazijn. Het kan effectief werken om aanslag te verwijderen, maar daarnaast doodt het alle organismen onder de bestrating en reageert kalk hier op. In de betonnen bestrating zit cement welke kalk bevat. Dit kalk wordt dan afgebroken, waardoor de kwaliteit van de bestrating hard achteruit gaat. Gebruik voor aanslag of het schoonmaken van de bestrating deze reinigingsmiddelen of heet water (algen sterven bij een temperatuur boven de 65 graden).

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Tip 4; Laat de hogedrukspuit staan

Ga nooit met een hogedrukspuit uw bestrating schoonspuiten. Deze krachtige straal brengt veel schade toe aan de toplaag van tegels en klinkers. Hierdoor spuit u als ware de beschermende laag ervan af. Dit maakt de bestrating vatbaarder voor aanslag en vuil. Ook trekt vocht makkelijker in de bestrating welke kalkuitbloei kan veroorzaken. Voor keramische tegels adviseren wij ook niet om de hogedrukspuit te gebruiken, want u kunt eenvoudig uw voeg hiermee kapot spuiten.

Tip 5; Beperk strooizout

Mocht het flink gaan vriezen en sneeuwen, dan stijgt de handel in strooizout exponentieel. Wij begrijpen goed dat u natuurlijk niet wilt uitglijden, maar strooizout is agressief en tast de toplaag van uw bestrating aan. Een handig alternatief is dat u een dun laagje zand over de gladde bestrating strooit. Dit geeft grip en behoudt u tevens de kwaliteit van uw bestrating.

Tip 6; Twijfel en stel uw vraag

Heeft u naar aanleiding van dit artikel alsnog vragen met betrekking tot het winterklaar maken uw bestrating. Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.