Onderhoud terrastegels en bestrating | Tips en advies | Timmerman Sierbestrating

Onderhoud terrastegels of sierbestrating

Iedereen houdt van een mooi en schoon terras. Helaas gaat dit niet vanzelf, want weersinvloeden zorgen ervoor dat uw bestrating kan gaan verkleuren, dat er groene aanslag op treed of dat er kalkuitbloei in de tegels kunnen ontstaan. Onderhoud aan terrastegels en bestrating is dan ook essentieel. Echter, hoeft het helemaal geen tijdrovende klus te zijn.

Tips en adviezen

In dit artikel leest u alles over het onderhoud van uw terras en bestrating. Maar ook andere elementen als ramen, stapelblokken, bielsen en tuinmeubelen passeren de revue. We geven u handige tips en adviezen, zodat u ieder jaar weer kunt genieten van een prachtige bestrating rondom uw huis.

Schoonmaken van het terras

Wilt u uw terras gewoon een goede schrobbeurt geven, dan kan dit gerust alleen met schoon water en een zachte zeep. Na het schrobben kunt u uw terras naspoelen zodat alle viezigheid in de waterafvoerput verdwijnt.

Gebruik in geen enkel geval synthetische reinigingsmiddelen. Deze kunnen schade toebrengen aan uw terras.

Onderhoud terrastegels | Schoonmaken tegels | Groene aanslag verwijderen | Timmerman Sierbestrating

Voor en na behandeling

Groene aanslag verwijderen

Om groene aanslag effectief te verwijderen is als eerste van belang om uw terrastegels of bestrating nooit te te lijf te gaan met een hoge drukspuit. Hierdoor beschadigd u de toplaag van de sierbestrating en zal dit ten koste gaan van de kwaliteit van de tegel of klinker. Daarnaast zal de groene aanslag vervolgens weer sneller terugkeren omdat de bescherming van deze toplaag weg is.

Wat is groene aanslag

Groene aanslag is een natuurlijk verschijnsel welke ontstaan uit een combinatie van weinig zonlicht en vochtige omstandigheden. Dit heeft nooit te maken met de kwaliteit van de tegel of bestrating welke u aangekocht heeft. Want groene aanslag ontwikkelt zich gewoon altijd in deze omstandigheden.

Onderhoud terrastegels

Regelmatig en tijdig behandeling tegen groene aanslag zorgt ervoor dat het klusje snel en daardoor prettig verloopt. Hoe langer u wacht, des te hardnekkiger de aanslag wordt. Wees er dus tijdig bij.

Aanpak groene aanslag

Om dit klusje eenvoudig te voldoen past u een groene aanslag verwijderaar toe op uw terras of bestrating, even laten inwerken en vervolgens schrobt u de groene aanslag ervan af. Dit klinkt heel eenvoudig en is heel eenvoudig. WS Green Clean is hiervoor speciaal ontwikkelt welke dus kan zorgen dat het klusje prettig verloopt.

Voeg WS Green Clean toe aan water in een lage drukspuit en breng dit vervolgens toe op de groene aanslag plekken. Doe dit bij voorkeur op droge dagen. Vervolgens na enkele dagen kunt u met een harde waterstraal van de tuinslang en een schrobber de groene aanslag verwijderen.

Kalkuitbloei op terrastegels.

Kalkuitbloei is een ander fenomeen dat voorkomt op cementgebonden materialen. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft overigens zeker geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontroles kan dit verschijnsel niet voorkomen worden. Kalkuitbloei kan verwijderd worden met kalkuitbloei verwijderaar.

Korstmossen op uw terras?

Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen in verschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Tuintegel met kalkuitbloei | Onderhoud terrastegels | Timmerman Sierbestrating

Kalkuitbloei

Gebruik geen hogedrukspuit bij onderhoud terrastegels

Timmerman Sierbestrating BV raadt het gebruik van standaard hoge drukreinigers op al haar producten af! Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen weg spuit. Omdat deze in feite als lijm werken, kunnen korrels losraken.

  • Gelegde sierbestrating NOOIT inwassen met straatzand. Na het leggen zand of grond op de siertegels direct verwijderen. Gebruik speciaal inveegzand dat ervoor bedoeld is;
  • Zwarte grond direct van uw terras verwijderen, deze vuile grond kan namelijk in uw tegels trekken. Spoel de tegels daarom direct na het leggen af met de tuinslang;
  • Pas altijd op voor bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten (looi)zuren die in de siertegels trekken, door regelmatig onderhoud en regen zullen deze vlekken geleidelijk weer verdwijnen;
  • Pas op met strooizout, het kan onze materialen aantasten, het is behoorlijk agressief;
  • Vetvlekken, olievlekken en andere vlekken altijd direct afpoetsen;
  • Wanneer er met hardere materialen over gecoate tegels geschuurd wordt (bijvoorbeeld steentjes onder schoenen, poten van terrasstoelen) kunnen er krassen op uw tegels ontstaan. Door het belopen zullen deze krassen na verloop van tijd minder zichtbaar worden. Om krassen op gecoate tegels te voorkomen adviseren wij om uw terrasmeubelen te voorzien van speciale zachte dopjes.