TERUG
  Bestrating en klinkers
  Getrommelde bestrating
  Gebakken bestrating
  Betontegels
  Terrastegels MBI
  Terrastegels Excluton
  Terrastegels Kijlstra
  Natuursteen tegels
  Keramische Tegels


Home sierbestrating tips

Sierbestrating tips

U wilt sierbestrating gaan leggen?

Om te beginnen moet u bij het (opnieuw) inrichten van uw tuin een goed plan maken. Goed kijken waar u wat wilt hebben. Ligt het terras goed ten opzichte van het huis en van de zon? Wat moet de verdeling van groen en sierbestrating zijn? Hoeveel onderhoud wilt u er aan hebben?

Als u dat alles goed op een rijtje heeft, dan kunt u beginnen met een ontwerpschets of een plattegrond op schaal. Hiermee kunt u zich een beeld vormen hoe uw tuin eruit zal gaan zien.

Vanuit hier kunt u zich gaan oriënteren welke siertegels en materialen u mooi vindt en natuurlijk ook de hoeveelheden uitrekenen die u van elk product nodig hebt.

Sierbestrating tips en werkwijze.

Een fraaie tuin begint met een goed uitgevoerde sierbestrating. U kunt uw eigen tuin bestraten of een stratenmaker / hovenier inhuren. Besluit u om het zelf te gaan doen, maak dan wel vooraf een plattegrond op schaal en zorg voor goed gereedschap. Hieronder vindt u wat handige tips voor de juiste werkwijze.

Graaf de grond 30 cm diep uit.
De onderlaag van het bed kan uit een laag puin en daar bovenop een laag zand bestaan.
Gebruik voor het zandbed uitsluitend schoon metselzand, NOOIT geel opvulzand, ophoogzand of klapzand.Als u over voldoende oude betontegels beschikt kunt u die eventueel als alternatieve
fundering gebruiken.Rei (vlak en glad maken) het zandbed met een rechte lat vlak af.

Zorg daarnaast voor het nodige 'afschot', dit wil zeggen dat u van tevoren goed kijkt en bepaalt waar het regenwater naartoe stroomt en het zandbed iets af laat lopen.

De afwerklaag bestaat uit schoon zand (nooit geel opvulzand, ophoogzand of klapzand) of in voorkomende gevallen, zoals bijvoorbeeld bij natuursteen, met cement gestabiliseerd zand of mortel.
   

Klop de stenen met een houten of rubber hamer strak tegen elkaar en vlak in het zand.
   
Leg de tegels op een vlak zandbed. Eventueel aankloppen met een rubberhamer, nooit aftrillen
met een trilplaat. Gelegde tegels nooit met zand inwassen en na het leggen, zand of grond op de tegels direct verwijderen. Gebruik hierbij geen water. Dit voorkomt dat eventueel aanwezig vuil, zand of grond samen met het water in de tegel trekt.